A coworking mozgalom

A coworking mozgalom

Category: coworking

Májustól a HumanHub elindította közösségi irodáját a Well Coworkinget, ahol szabadúszók, vállalkozók és tanácsadók dolgozhatnak igényeiknek megfelelően. De mi is az a coworking? Hogyan jött létre ez a mozgalom és miért vált mára ennyire népszerűvé? Ez a blog bejegyzés igyekszik összefoglalni mindent, amit a közösségi irodákról és azok „lakóiról” tudni érdemes.

Honnan indult?

Magát a coworking fogalmat Bernard DeKoven nevéhez köthetjük, annak ellenére, hogy ő maga valami teljesen mást értett alatta. A mai értelemben ismert coworking irodát 2005-ben Brad Neuberg nyitotta San Francisco-ban. A legelső hasonló kezdeményezés 1995-re nyúlik vissza. Elsőként a  hacker közösségben merült fel az igény arra, hogy egy közös térben és egy időben tudjanak együttműködni.

Elterjedésének okai

Mobilitás:

Gazdasági és technikai átalakulás/ fejlődés sokaknak lehetővé tette, hogy munkaeszköze egy laptop táskában elférjen.

Szabadúszók, neonomádok nagyszámú megjelenése:

2020-ra a munkaerő akár 40%-át tehetik ki szabadúszók, egyéni vállalkozók és független tanácsadók.

Miért jó?

A coworkereknek segít a koncentrációban, a kapcsolatok építésében és a work-life balance megőrzésében. Ezenfelül, ügyfeleik felé is professzionalitást mutat egy tárgyalóba szervezett megbeszélés. Mindez egy saját iroda bérlésének töredékéért.

Milyen közösségi iroda való neked?

A szabadúszóknak ma már nem okoz gondot megtalálni a személyre és vállalkozásra szabott helyet, mivel az alább felsorolt igényekre kivétel nélkül találhatnak közösségi irodát. Egyéni szükségleteidet figyelembe véve válogathatsz a kicsi és családias, nagy multi jellegű, a művészi, a trendi sőt még a bölcsődés vagy kutyás coworkingek között is. Design és felszereltség szempontjából léteznek inkább kávézó jellegű helyek, de a klasszikus irodaházhoz közelítő és – a kényelmet preferálók örömére – a „home design” is igen elterjedt.

A közösség

A coworkerek körében végzett felmérés alapján, azt mondhatjuk, hogy a közösség az egyik legfontosabb szempont. Hasonló területen tevékenykedők nagyobb eséllyel tudnak együttműködni, ezért érdemes felmérni, hogy egy adott irodán belül milyen a coworkerek fő összetétele, irányultsága. Itt nem teljesen homogén közösségekre gondolunk, de például humán beállítottságúként nem feltétlen ideális az a hely, ahol a programozók dominálnak.

Az infrastruktúra

Fontos, hogy jól felszerelt közösségi irodát válasszunk, mert hátráltatja a munkát a nyomtató vagy a tűzőgép hiánya is. Emellett hasznos eszköz lehet a flipchart vagy mágnes tábla és a projektor is. Jó, ha vannak zárható szekrények és ruhatár is, ahova eltehetjük értékeinket és a munkánkhoz szükséges egyéni felszerelést is tárolhatjuk.

Nem csak szabadúszóknak!

Távmunka keretében is dönthetünk úgy, hogy nem otthonról dolgozunk, mert túl sok minden elterelheti a figyelmünket, vagy épp túlságosan ingerszegény az otthoni környezet, vagy csak nem szeretünk magányosan dolgozni. Bizonyos esetben a munkáltató is dönthet úgy, hogy elküldi a munkavállalót kicsit „kalandozni”. Ennek fő oka a kapcsolatépítés lehet, de – ahogy erről korábban írtunk – a fiatal munkavállalói réteg megnyeréséhez a belső innovátorokon vezethet az út. A munkaadó vállalatoknak is érdemes kihasználni egy tudásmegosztáson alapuló coworking iroda nyújtotta lehetőségeket.

 

Ha érdekel a HumanHub közösségi irodája, itt tudsz jelentkezni a nyílt napra:

LEAVE A REPLY

2 hozzászólás