Tagjaink

  • Főoldal
  • Trauma Ambulancia- balesetben sérült emberek önsegítő csoportja

Trauma Ambulancia- balesetben sérült emberek önsegítő csoportja

Trauma Ambulancia- balesetben sérült emberek önsegítő csoportja

project details

  • date: 2017-04-08

A program lényege A TraumaAmbulancia által életrehívott csoportokban olyan emberek ülnek, akik valamennyien átéltek egy rendkívüli eseményt, ami a hétköznapi tapasztalatainkat meghaladó mértékben traumatizáló. Nagy sokk, ijedtség, megrázó testi-lelki történés után vannak. Ez az esemény olyan érzéseket mozgatott meg, a lét olyan területeire vezette őket – még ha nem is tudatosan –, melyekre gyakran nincsenek is szavak és kifejezések a hétköznapi nyelvben. Nagyon nehezen tudják ezért elmondani, de akár a magunk számára is megfogalmazni mi is történt velük.

Gyakran úgy jutnak keresztül a traumát átélt emberek az életnek ezeken a különösen fontos pillanatain, hogy inkább nem vesznek tudomást az átélt élményekről, és később kerülni kezdik az esemény témáját, helyszínét, a traumában résztvevő embereket, a történésekre emlékeztető szituációkat. Előfordul, hogy belefognak olyan tevékenységekbe, melyek kényszerítő erejűek, állandó elfoglaltsággal járnak, segítik ezt a menekülési szándékot.

Ugyanakkor valamennyiük álmaiban, nagy erejű spontán emlékképeiben rendszeresen megjelennek a traumaeseményei, hozzá kapcsolódó érzéseik. Sokuknak megváltozik az alváshoz, az elengedettséghez való viszonya, egy állandó készenléti állapotot vesznek észre magukon. Ezeken a problémákon igyekszünk segíteni a közös feldolgozás során.